banner fiskars2

Vpis

Minister Luka Mesec obiskal SVZ Hrastovec

Foto: Nina Zorman Foto: Nina Zorman

V petek, 20. januarja, se je v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec na delovnem obisku mudil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, ki si je ogledal gradbišče novih enot v Lenartu. Investicija je težka pet milijonov evrov in bo omogočila, da se bo izpraznitev gradu Hrastovec pospešila, stanovalcem in stanovalkam pa bodo omogočeni kvalitetnejši bivalni pogoji za kar si prizadeva vodstvo zavoda. Minister je ob ogledu dejal, da je projekt dobro zastavljen in je nad njim izrazil zadovoljstvo, lahko služi kot primer dobre prakse in da je to prava pot, kako bi morala izgledati prihodnost takih institucij: »Naš cilj je, da bi lahko ti ljudje živeli vključeni v družbo in čim bolj polna ter dostojna življenja,« je povedal minister. Direktor SVZ Hrastovec Aleksander Gungl z ekipo vlaga vse napore, da bi iz gradu čim prej izselili vse stanovalce (okoli trideset jih bo še ostalo v gradu). Tako so bodo prijavili na nov razpis, ki ga je razpisalo ministrstvo za gradnjo novih bivalnih enot, vmes pa intenzivno iščejo lokacijo za naslednjo dislocirano bivalno enoto.

sandi

Minister je najprej obiskal sedež zavoda Hrastovec, kjer mu je direktor predstavil uspešno zaključne investicije preteklega leta: prehod na daljinsko ogrevanje na lesno biomaso, obnova baročnega stopnišča v gradu Hrastovec in sanacija mostu na gradu Cmurek, ki se je zaključila v teh dneh. Največja in najpomembnejša pa je investicija v Lenartu, kjer se gradi devet hiš za selitev sedemdeset stanovalcev. Stanovalce, ki se trenutno nahajajo v neprimernih razmerah v gradu bodo tako odselili v depandanse, sedemdeset stanovalcev iz omenjene depandanse, ki so tudi težje pokretni, pa bodo preselili na novo lokacijo v Lenartu. Delovnemu sestanku sta se pridružila tudi arhitekta iz Styria Arhitektura, ki sta predstavila projekt, kot so ga zasnovali v arhitekturnem biroju. Ko so snovali projekt so upoštevali želje naročnika in venomer imeli v mislih, da oblikujejo projekt za ranljivejše skupine, kar pomeni, da so objekti brez ovir, lahko dostopni za ljudi na vozičkih in omogočajo enostavno premikanje. Minister je bil nad prezentacijo navdušen, saj je, kot je dejal, to kakovost bivanja povsem drugačna od teh, ki smo jih poznali v preteklosti.

Sledile je ogled enot v zavodu Hrastovec, kjer so stanovalci z veseljem in nasmehom sprejeli ministra in njegovo ekipo. Postavili so mu kar nekaj vprašanj in z njim naredili tudi fotografijo ali dve. Minister si je ogledal tudi znamenito viteško dvorano, ki ga s svojimi freskami ni pustila ravnodušnega. Sledil je še ogled bivalnih prostorov v samem gradu Hrastovec, ki bodo v tem letu kmalu pričeli samevati, saj bodo iz njih izselili sedemdeset stanovalcev.

Na gradbišču v Lenartu, kjer trenutno že stoji pet hiš, sta ministra pozdravila  župan mag. Janez Kramberger in izvajalec Marjan Bračko. Ministra je presenetila zračnost prostorov in tudi posluh, da so se odločili za leseno gradnjo, ki je prijazna izbira tako za naravo, kot za njene bodoče stanovalce. Devet hiš bo imelo na strehah sončne elektrarne, ogrevali in hladili pa se bodo s toplotni črpalkami, saj želijo, da so objekti čimbolj samooskrbni.

Skupna neto tlorisna površina vseh objektov v Lenartu je nekaj več kot 1.800 kvadratnih metrov. V zavodu načrtujejo, da bo zaključek gradnje v novembru, stanovalke in stanovalce pa bodo vselili predvidoma v začetku leta 2024. Glede na nestabilnost trga v zavodu ocenjujejo, da bo investicija stekla v predvidenih finančnih okvirjih, za katero so namenili pet milijonov evorov, od tega so s strani države pridobili štiri milijone evrov, preostanek pa financira zavod.

enote

Nazadnje urejeno: petek, 20 januar 2023 19:47