banner fiskars2

Vpis

Razstava Onstran svetlobe v občinski avli do konca meseca

Franci Ornik, podžupan in Aleksandra Papež, ki je dogodek povezovala.  Foto: Rosana Lorbek. Franci Ornik, podžupan in Aleksandra Papež, ki je dogodek povezovala. Foto: Rosana Lorbek.

Zadnja postojanka razstave Onstran svetlobe, razstave slik in fotografij 23. slepih in slabovidnih avtoric in avtorjev iz vse Slovenije, je Lenart. Razstava bo v avli J. Hudalesa na ogled do konca decembra.

Razstava, ki jo je ob 100. obletnici ustanovitve Podpornega društva slepih pripravila Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije v sodelovanju s svojimi člani in članicami, je prepotovala že vso Slovenijo, zadnjič pa bo na ogled v Lenartu.

Odprtje razstave sta v torek, 6. decembra, pripravili Občina Lenart in Knjižnica Lenart. Razstavo sta odprla podžupan Občine Lenart, Franci Ornik in Rosana Lorbek, domačinka iz Benedikta, umetnica, grafična oblikovalka Knjižnice Lenart, ki na opisani razstavi tudi sodeluje.

 »Če slike ne morejo skozi oči, pridejo skozi ušesa. Pomembno je, kako jih razporediš v glavi.« je zapisal slepi mariborski pesnik Valter Čučkovič, ki je na odprtju predstavil tudi dve svoji pesmi. Prebrala ju je Darinka Lozinšek.

Z izbrano glasbo sta odprtje obogatili mladi glasbenici Manca Lihtenvalner in Miša Mlaj. Odprtje razstave je povezovala Aleksandra Papež iz Knjižnice Lenart.

»Kultura je nedvoumno ena najpomembnejših značilnosti človeka:
- je svet, v katerem se človek razvija in se razlikuje od drugih bitij;
- je ogledalo vrednot sveta, ki človeka plemenitijo in mu širijo obzorja;
- je področje, kjer se slepi in slabovidni lahko dokazujejo in so enakovredni polnočutnim ljudem.«
je v razstavnem katalogu zapisal Dušan Brešar, strokovni sodelavec Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, ki je razstavo ob odprtju tudi predstavil.

Svoja dela razstavljajo Rezka Arnuš, Evgen Bavčar, Bojan Bizjak, Ivan Stojan Rutar, Luka Campolunghi, Sara Bukovec, Branko Čeak, Sonja Jež, Jožef Jošt, Milka Jug, Jana Kus, Darinka Lozinšek, Andrej Palčec, Mirela Prezelj, Helena Senica, Tinka Šetina, Ana Šter, Meri Tišler, Slavica Zdolšek, Robert Zupanec, Natalija Žitnik Metaj in Rosana Lorbek.

Nazadnje urejeno: sobota, 17 december 2022 13:07