banner fiskars2

Vpis

Pričela so se obnovitvena dela na mostu na gradu Cmurek

Prve omembe gradu Cmurek segajo v 12. stoletje. Od 1401 do 1931 je z gradom upravljala štajerska rodbina Stubenberg.
V kratkem obdobju pred in med drugo svetovno vojno je grad pripadal posestniku Antonu Mallyu. Po drugi svetovni vojni je država Jugoslavija grad nacionalizirala in v njem uredila Zavod za duševno in živčno bolne.

V Gradu Cmurek je do leta 2004 delovala enota Socialno varstvenega zavoda Hrastovec. Leta 2004 je država zavod zaprla z argumentom, da takšne ustanove niso primerne za bivanje ljudi. Po tistem je grad sicer ostal v upravljanju zavoda, ker pa v njem več let ni bilo vsebin tudi ni bil deležen vzdrževanja oziroma obnavljanja.

Od leta 2013 v gradu deluje Muzej norosti, katerega namen je celovita, tako strokovna kot laična, obravnava fenomena norosti s ciljem njegove pojmovne širitve, reaktualizacije, detabuizacije, dezinstitucionalizacije in rekultivacije. S svojimi dejavnostmi si prizadevajo za ohranitev in revitalizacijo gradu Cmurek. Ravno zaposleni v Muzeju norosti so, poleg vloženih ur prostovoljnega dela za obnovo in ohranitev gradu, dali tudi pobudo za pridobitev sredstev za obnovo.

grad cmurek p Foto: arhiv Muzeja norosti

Kot že omenjeno je upravljalec gradu še vedno SVZ Hrastovec, ki se je torej prijavil na razpis in tako so letos pridobili 50.000 evrov državnih sredstev za obnovo gradu Cmurek.

Ob podpisu pogodb z izvajalci – šlo je za podpis treh pogodb za izgradnjo sedmih bivalnih enot v Lenartu, za obnovo zunanjega baročnega stopnišča v gradu Hrastovec in za obnovo mostu preko katerega je možen dostop do gradu Trate – je Aleksander Gungl, direktor Socialnega varstvenega zavoda Hrastovec, povedal, da bodo s prej omenjenimi pridobljenimi sredstvi izvedli najnujnejša vzdrževalna dela, ki so nujno potrebna za samo uporabo gradu. Z Muzejem norosti po njegovih besedah dobro sodelujejo, njihovo delovanje pa bo v gradu po obnovi še naprej omogočeno.

Nazadnje urejeno: petek, 09 december 2022 17:32