banner fiskars2

Vpis

Predavanje o demenci: kako upočasniti njen nastop in napredovanje

Zadnje srečanje je bilo v Centru Slovenskih goric in je bilo zelo dobro obiskano. Foto: arhiv ZD Lenart Zadnje srečanje je bilo v Centru Slovenskih goric in je bilo zelo dobro obiskano. Foto: arhiv ZD Lenart

Slovensko združenje za pomoč pri demenci – Spominčica – Alzheimer Slovenija v petek, 25. novembra, v Centru Slovenskih goric pripravlja izobraževalno srečanje v okviru programa “Celovita obravnava demence v lokalnih okoljih” s pričetkom ob 15. uri.
Vabijo tako osebe z demenco kot tudi svojce oziroma druge oskrbovalce teh oseb, strokovne delavce, prostovoljce in vse, ki jih zanimajo problematika demence, staranje in z njim povezane spremembe ter dolgoživost družbe.

Namen programa, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije, je nadgraditi aktivnosti demenci prijaznih točk in oblikovati demenci prijazna lokalna okolja. Demenci prijazne točke so mednarodno priznana inovativna oblika dobre prakse, ki so odigrale pomembno vlogo tudi pri blaženju negativnih posledic sindemije COVID-19 za osebe z demenco in njihove svojce v Sloveniji.

Program tokratnega izobraževanja pokriva več različnih vidikov demence. O dejavnikih tveganja in preventivi bo predavala doc. dr. Milica G. Kramberger, dr. med., spec. nevrologije. Tina Štrukelj, mag. kognit. znanosti bo zbranim predala nekaj svojega znanja o tem, kako ohranjati možgane v dobri kondiciji. Več o zdravi in uravnoteženi prehrani, ki je tudi hrana za možgane, bo spregovorila Nina Stopar, dipl. med. sestra. Ob koncu predavanja bodo zbrani lahko degustirali izdelke Pomurskih mlekarn, pri čemer bo izpostavljen pomen mleka in mlečnih izdelkov v starosti.

Demence ne moremo ozdraviti, lahko pa upočasnimo njen nastop in napredovanje, če poznamo dejavnike tveganja in izberemo zdrav način življenja, ki med drugim vključuje zdravo prehrano in redno umsko aktivnost.

Nazadnje urejeno: sreda, 23 november 2022 16:24