Vpis

Zimska služba je pripravljena, na zalogi imajo 1000 ton soli

Foto: Freepik Foto: Freepik

Ob padajočih temperaturah in prvih napovedih snega se, kot vsako leto, z odprto zimsko službo pluženja odpirajo tudi pogovori pripravljenosti na snežne meteže, saj le-ti izvajalce radi »presenetijo«. Pogovarjali smo se s Slavkom Vračkom, vodjo vzdrževanja na koncesijskem območju 6.

Spomnimo, da je vlada v sredini letošnjega leta izbrala nove ponudnike za vzdrževanje in varstvo nekaj več kot 5961 kilometrov državnih cest, ki so razdeljene na devet območij. Za Štajersko in Koroško je bil izbran Pomgrad - CP v partnerstvu s Cestnim podjetjem Ptuj in VOC Celje. Koncesijske pogodbe so sklenjene za obdobje desetih let. 

Na tem območju Pomgrad razpolaga s skupno dvajsetimi vozili za državne in lokalne ceste. Dodatno jim je na občinskih cestah na voljo še vsaj 20 kooperantov, s katerimi imajo sklenjene pogodbe. Ti pomagajo predvsem na manj pomembnih cestah.

Slavko Vračko nam je o pripravljenosti in včerajšnjem sneženju povedal:

»Na zimsko službo smo pripravljeni, na zalogi imamo 1000 ton soli. Nocoj smo, brez kakšnih posebnosti, izvajali akcijo. Precej sneženja je bilo zahodno od Maribora, po Pohorju in Kozjaku. Ceste, ki potekajo na grebene smo v eni noči celo večkrat v celoti splužili in posipali. Na določenih odsekih, kjer je bilo sneženje res intenzivno, smo imeli celo pet ciklusov. Slovenske gorice so sneg v glavnem dobile le po vrhovih. Povsod, kjer je bila plundra na voziščih, smo jo odstranili.«

Dežurna služba je za državne ceste vzpostavljena štiriindvajset ur na dan, vsak dan v tednu. Za občinske ceste jo, na drugi strani, načrtujejo le ob vremenskih napovedih, ki nakazujejo slabše vozne razmere in zaradi katerih upravičeno pričakujejo večjo aktivnost tudi na omenjenih občinskih cestah.

Ob močnem sneženju se voznikom in drugim uporabnikom cest priporoča, da se ne podajajo na ne nujne poti. Kadar gre za obveznosti, ki jih ne moremo preložiti, Vračko opozarja:

»Zimske pnevmatike so v času zime seveda obvezne. Če sneži izven tega določenega časovnega okvirja morajo vozniki obvezno uporabljati verige. Vožnja brez zimske opreme je zelo nevarna, lahko bi rekli celo lahkomiselna oziroma neodgovorna. Vsak zastoj ali nesreča, ki ga povzročijo vozniki zaradi slabe opreme, potem upočasni še izvajanje zimske službe.«

Velik problem v urbanih središčih predstavljajo vozila, parkirana na in ob voziščih, kjer čiščenje snega že tako ali tako otežujejo robniki, ograje ter druge ovire. Vračko zato še poziva voznike in voznice, da svojih prevoznih sredstev ne puščajo drugje, kot na za to namenjenih površinah.

Nazadnje urejeno: sreda, 23 november 2022 16:29