banner fiskars2

Vpis

SVZ Hrastovec pridobil sredstva za obnovo stopnic

Stopnišče je močno načel zob časa. Foto: Nina Zorman. Stopnišče je močno načel zob časa. Foto: Nina Zorman.

V največjem Socialno varstvenem zavodu Hrastovec ob skrbi za nekaj manj kot 600 stanovalcev skrbijo tudi za ohranjanje gradu Hrastovec, v katerem še vedno biva nekaj stanovalcev zavoda. V zadnjem letu so se potegovali za dodatna sredstva za obnovo baročnega stopnišča gradu, ki so že zaprta zadnjih 20 let. S to investicijo, katero država sofinancira v višini 100.000 evrov, se bo izgled tega dela gradu zelo izboljšal in izboljšala se bo tudi uporabnost tega dela gradu, saj bodo stopnišče lahko uporabljali stanovalci in tudi drugi obiskovalci gradu.
Vodstvu zavoda dela vse, da se grad v naslednjih treh do štirih letih izprazni. Trenutno imajo v teku kar nekaj investicij s pomočjo katerih jim bo to uspelo, za nekatere pa še čakajo na izbor izvajalcev.

Z zagotavljanjem novih prostorov želijo varovane enote preseliti v drug objekt na lokaciji Hrastovec. Gibalno ovirane stanovalce pa bodo preselili v lokalno skupnost, kjer bodo zgrajeni primerni objekti prilagojeni invalidnim osebam. Tako se tudi za te ranljive skupine in sam zavod kaže boljša prihodnost.

»Za grad predvidevamo, da se po izpraznitvi nameni za turistične namene in za samo lokalno skupnost ter tudi domačine, da ga bodo lahko obiskali in si ga ogledali, saj je to, po mojem mnenju, eden lepših biserov v Slovenskih goricah za katerega mnogi sploh ne vedo. Menim tudi, da je dobro ohranjen in s temi obnovami, ki sedaj sledijo bo ta biser še lepši,« pravi direktor Socialno varstvenega zavoda Hrastovec Aleksander Gungl.

Za obnovo stopnic je Ministrstvo za kulturo namenilo 100.000 evrov in sredstva so bila medresorsko prenešena na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Projekt obnove so v zavodu pripravili skupaj z Zavodom za kulturno dediščino Maribor, ki tudi prispeva del sredstev za obnovo. Del sredstev pa bo primaknil tudi sam zavod. Računajo, da bi s projektom obnove stopnišča zaključili v naslednjih dveh letih.

stopnice1

Nazadnje urejeno: torek, 26 julij 2022 16:45