banner fiskars2

Vpis

Stanovalci SVZ Hrastovec so si ogledali podzemne zapuščine - Rovi Tezno

V dobri uri in pol trajajočem ogledu so si stanovalci enote Korenjaki 1 in 2 iz SVZ Hrastovec in njihovi spremljevalci podoživeli zavezniški letalski napad, videli kratko razstavo in se sprehodili po vlažnih, temačnih rovih. Foto: arhiv zavoda V dobri uri in pol trajajočem ogledu so si stanovalci enote Korenjaki 1 in 2 iz SVZ Hrastovec in njihovi spremljevalci podoživeli zavezniški letalski napad, videli kratko razstavo in se sprehodili po vlažnih, temačnih rovih. Foto: arhiv zavoda

Skozi organiziran in voden ogled t.i. Rovi Tezno so se stanovalci SVZ Hrastovec spustili v podzemlje Maribora. Leta 1943 na višku druge svetovne vojne, so Nemci v strahu pred zavezniškimi napadi začeli graditi obsežno mrežo tunelov v katere so preselili bistven del proizvodnje tovarne letalskih motorjev. Izkopali so 8.512 kvadratnih metrov podzemnih hodnikov, v katere so namestili stroje, prostore za delavce in vso potrebno napeljavo za nemoteno delo tovarne.

V Coni Tezno so leta 2017 začeli z vodenimi ogledi najbolj zanimivega dela rovov, ki so na pol pozabljeni več desetletij samevali pod živahnim industrijskim območjem na površju. Tako so v dobro uro in pol trajajočem ogledu stanovalci enote Korenjaki 1 in 2 iz SVZ Hrastovec in njihovi spremljevalci podoživeli zavezniški letalski napad, videli kratko razstavo, se sprehodili po vlažnih, temačnih rovih. Prisluhnili so tudi pripovedi pričevalca, ki jih je popeljala skozi zgodbo vojnih proizvodnih rovov. Dogodek je za stanovalce bil prav posebno doživetje.

splet1